fallback

Турция и Volkswagen все по-близо до сделката за новия завод

Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена, посочват източници от турска страна

15:25 | 05.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен гигант Volkswagen ще построи новия си завод в страната, след като тази седмица е била проведена „извънредно положителна“ среща между високопоставени представители на компанията и президента Реджеп Ердоган. Това съобщават трима турски източници пред агенция Ройтерс.

Миналата седмица стана ясно, че двете страни провеждат преговори относно турския данъчен режим върху превозните средства, за да може на тази база да бъде сключена сделката за инвестицията в размер на 1 млрд. евро.

Автомобилният производител, който обмисля възможността за строеж на завода и в България, все още не е обявил официално окончателното си решение, но според източници компанията е положително настроена за инвестицията в Турция.

Ердоган и високопоставените представители на Volkswagen са успели да превъзмогнат по-голяма част от наличните проблеми по време на среща тази седмица, заяви единият от източниците от турска страна, запознат с въпроса. В същото време източник от Volkswagen посочи, че Ердоган е имал среща с главния изпълнителен директор на концерна Херберт Дийс през изминалите дни.

„Преди това имаше някои дребни въпроси, като уреждането на данъците върху автомобилите, които ще бъдат продавани. По време на срещата беше достигнато почти цялостно споразумение“, посочват източниците от турска страна. „Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, заявяват още те.

По-големите данъци върху по-мощните автомобили в Турция ограничават купувачите и производителите до по-малки двигатели. Автомобили с двигатели от под 1,6 литра представляват 96% от пазара на нови автомобили в Турция през 2018 г. Според запознати турските власти се опитват да намерят формула, която да успокои притесненията на Volkswagen, но без да се поставят останалите автомобилопроизводители в неизгодна позиция.

Водещи компании като Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota са произвели над 1,3 млн. превозни средства в Турция през изминалата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на визита в Анкара, че Volkswagen прави голяма инвестиция в Турция.

Според друг източник от германския концерн все още остават да бъдат направени само някои второстепенни уточнения, най-вече по въпросите с данъчното облагане. Очакванията са споразумението да бъде окончателно постигнато до няколко седмици, а заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, посочват още запознатите.

„Това решение (за строежа на завода в Турция – бел. ред.) ще бъде обявено скоро, след като окончателните корекции бъдат направени“, заяви втори турски източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още